Grafikai kifejezések G-K

Szakszavak szótára G-K

 

G

Gerinc
könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

Gépsima nyomópapír
fatartalmú papír, hazánkban 60-90 g/m2 határok között gyártják. Színe fehéres, kevésbé igényes sajtótermékekhez használják.

Gömbölyített gerinc
Keménytáblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmű könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül 

Göngyölt hajtás
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott 

Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.

 

GY

Gyűjtőfűzés
periodikus kiadványok íveinek összehordása és drótfűzése.

 

H

Hajtás
Egyszeri hajtás – 4 oldalra - meghajtott ív

Hajtogatás
Ívek hajtogatása - pontos méretre vágás után - késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képzo komplett hajtogatómu végzi.

Hologram
a sokrétű védelem fokozásának különleges eszköze. Vékony fémfóliára nyomott, számítógéppel számított és készített mikrorelief, amelyen a nézőszög szerint változik az esetenként két-három féle grafika láthatósága. Jellemzője, hogy a mikrorelief következtében a fényfelbontás szivárványos hatású csíkozást eredményez.

Hozzálék
technológiai normatívák alapján számított anyagtöbblet, amely egy adott példányszámú munka előkészítése során - az esetleges selejtképződés miatt - szükséges.

Hullámlemez
alapvető csomagolóipari termék, dobozok, ládák készítésére használják. Előállításával olyan szerkezet jön létre, amelynek szilárdsága az alkotó papír és kartonréteg eredeti szilárdságát meghaladja. Ezt elsősorban speciális rétegezéssel érik el. alapvetően két külső réteg közé egy harmadik, hullámos réteget ragasztanak, amely növeli a lemez merevségét.  A hullámlemez dobozok laposan szállíthatók és a felhasználási helyen állíthatók össze, így szállítási költségük alacsony.

 

I

Impresszum (kolofon)
A kiadvány cím negyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.

Imprimatúra
Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról.
az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.

Indentálás
kártyamegszemélyesítés egyik formája, mechanikus adatfelviteli mód. A kártya felületi struktúrájába mélyedve, akár különböző színekkel, tapintásra is érzékelhetően kerülnek az információk.

Inzert
A könyvhöz tartozó de kötészetileg önálló melléklet 

IRIS-proof
Az adathordozóról készített színes próbanyomat közelítően mutatja a színeket, a nyomtatásnál nem tekinthető mérvadónak. Más néven digitális proof. 

Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függően – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható 

ISBN szám
Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni. 

ISSN szám
Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.

Itatóspapír
lágy, szívóképes, nagy sűrűségű, jól nedvesedő papír.

 

Í

Ív
1 ív papír = 16 oldal (meghajtva) 

Ív
papírlap különböző méretre vágva. A méretek szabványban rögzítettek, de készíthetnek egyedi méretű íveket is. Az ívek méretének a gyártási technológia szab határt.

Íves nyomás
Ívre vágott papírra történo nyomtatás.

Ívszámláló
a gép meghatározott számú ív leszámolása után, a rakatban – a beállítástól függően – 100-250-500 ívenként egy-egy jelet tesz.

Ívvágás
a papír ívekre tekercsből rotációs ívvágó gépekkel vagy a nagyobb ívek kisebb ívekre, síkvágó- (laposvágó) gépekkel vágható. A kis alakú ívvágásnál a síkvágó kezelésekor sok kézi munkaműveletre van szükség, és a hibás méret valószínűsége nagy. A rotációs kis alakú ívvágókkal és a programvezérelt, félautomatikus síkvágógépekkel, a papírívek alaknagyságuktól függetlenül vághatók.

 

J

JPEG formátum
Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.

 

K

Kalapcsomagoló papír
20-30 g/m2 tömegű, vékony, de azért jó tartású, cellulózból gyártott papírfajta. A múlt században kalapok csomagolására használták, ma már csökkent az eredeti célra való felhasználás, és előtérbe kerültek más felhasználási célok , pl.  a kenyér csomagolása stb.

Kapitális oromszegő
a könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott színes textilcsík.

Karton
a 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék.

Karton
olyan papírtermékek megnevezése, amelyek négyzetmétertömege 180 g/m2 felett van. Kevésbé hajlékony, fedőlapokhoz, üdvözlőkártyák, névjegyek készítéséhez használják.

Kartonált könyv
Puhafedelű könyv, borítója kartonból készül.

Kártyamegszemélyesítés
a kártya személyes adatokkal való felruházása. Ez lehet a kártyatesten való megjelenítés, valamint elektronikus hordozó - chip, mágnescsík – feltöltése.

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. 

Kasírozás
a papír felületére felvitt plusz réteg, amely valamilyen szempontból eltérő tulajdonságú a hordozóanyagtól. A felvitt réteg általában valamilyen műanyag-származék, vagy alumínium. Fontos, hogy a hordozó papírréteg jól simított, szennyeződés és hibamentes legyen, mert e nélkül nem lehet fényes egyenletes felületet létrehozni. Alapvetően háromféle kasírozással készülnek a papírok: száraz-, nedves- és forróömledékes kasírozás. Ez utóbbi eljárással állítják elő a vaj, a margarin csomagolóanyagát is. A kasírozott papír karcolásálló, vízálló, zsírálló tulajdonságú. Értékes csomagolókartonokhoz, display-khez, hanglemezborítókhoz, könyvkötészeti célokra alkalmazzák.

Kékkópia
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta. 

Keménytáblás könyv
Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 – 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással. 

Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma 

Kereszthajtás
A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez.

Keresztperforálás
tekercsnyomógépeken, a papírpálya futására merőleges irányú perforáció készítése folyamatos nyomtatás közben.

Két hosszanti (paralel) hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).

Kifutó kép
egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.

Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást. 

Kódszám
A megrendelő által megadott egyéni termékkód 

Kolofon
A kiadvány cím negyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.

Korrektúra
1. A szedésről javítás céljából készített, majd szabványos jelekkel kijavított levonat.
2. A szedési hibák kijavítása.
3. Szerzői korrektúra esetén az egyébként helyesen szedett szöveg megváltoztatása.

Korrektúralevonat
A kézirat szedett (általában tördelt) formája, amelyen a javítások elvégezhetők

Könyvbelív fűzéstípusok
frézelt - a belív a fedélbe lapokban kerül beragasztásra
szálfelsütött - a belíveket a gerinc mentén a hajtogatásnál cérnával varrjuk
cérnafűzött - a hajtogatás után varrjuk egymáshoz a belíveket

Könyvjelző 
A könyv körülvágott méreténél valamivel alacsonyabb és jelentősen keskenyebb, 120-180 grammsúly közötti, egy vagy több színnel nyomott papír. A könyv rövid ismertetését vagy reklámot szoktak elhelyezni rajta a kiadók. 

Könyvjelzőszalag
A sapka és az oromszegő közé ragasztott szalag. Színe többnyire megegyezek az oromszegő színével

Könyvkötőlemez
jobb minőségű papírhulladékból készülő 400-6000 g/m2 súlyú simított felületű, lapos, hullámmentes fekvésű, nem vetemedő, jó ragasztóképességű, húzóképes szürke kézilemez.

Könyvoldal elemei
Ábra: a nyomtatvány jellegének megfelelo, annak szövegét magyarázó, szemlélteto, díszíto illusztráció. Az ábrát az ábraaláírástól beosztás választja el. Az ábra magyarázó szövege, az ábrajegyzet az ábraaláírással egy tömbben vagy külön helyezheto el.

 

Könyv szerkezeti tagolása
Címnegyedív: a könyv első négy oldala, amely a könyvre vonatkozó és a könyvhöz kapcsolódó adatokat tartalmazza.
Tartalomjegyzék: tükrözi a könyv tagolását, beosztását, a könyvben való tájékozódást segíti. Műszaki könyvekben előfordul decimális számozással is. Kialakítása oszlopos szedés jellegű.
Előszó: a szerzőnek a könyv témájához kapcsolódó nyitógondolatai. Főrész: fejezetekre és egyéb szerkezeti részekre bontott, címrendszerrel, beosztással, elválasztó lapok beiktatásával tagolt tartalom.
Jegyzet: a könyv főszövegére vonatkozó kiegészítés, magyarázat. Elhelyezhető az oldal alján, a fejezetek vagy a könyv végén.
Utószó: a szerzőnek a könyv témájához kapcsolódó zárógondolatai. 
Irodalomjegyzék (bibliográfia) 
Név- és tárgymutató: rendszerint címszavakból és hozzájuk tartozó oldalszám hivatkozásokból áll.
Kolofon, impresszum.

Könyvtábla
kötött könyvek borítórendszere. A könyvtábla táblalemezekből, hátlemezből és borítóanyagból áll.

Könyvtördelés szabályai
tördeléskor a szöveghasábokat azonos magasságú oldalakká alakítják. Kézirat szerint elhelyezik és tagolják az eddig külön kezelt könyvrészeket. A tördelés esztétikai és tipográfiai feladat. A különböző könyvrészek egybeépítésével alakul ki a könyv végső megjelenési formája, tehát fejlett ízlést, komoly szakmai hozzáértést és nagy gondosságot igényel. A könyv tagolása: címnegyedív, elő- és utószó, főszöveg, tartalomjegyzék, irodalom jegyzék, név- és tárgymutató, kolofon. Fontosabb tördelési szabályok: soregyen (minden oldalon azonos számú sor), fattyúsor (kimenetsor az oldal élén vagy új bekezdés az oldal alján fattyúsor), kimenetoldal (kimenetoldal szövegsorainak összege nagyobb legyen, mint a beütés), ábrák elhelyezése (nyolc cicerónál keskenyebbre ne tördeljünk szöveget ábra mellé stb.), verseskönyvek tördelésének speciális szabályai (pl. a vers optikai tengelyét kell a szedéstükör tengelyébe állítani). A napilapok, hetilapok és folyóiratok . tördelési szabályait módosítja azok tagolása, szerkezetük sajátos fel építése.

Körülvágás
könyvek, folyóiratok kész méretre vágása három oldalon, a fej-, láb- és hosszmetszések kialakítása.

Kötegelés
A nyomdai termék (főként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel való összefogása 

Köteles példány
A nemzeti könyvtáraknak, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak járó kiadványmennyiség. Könyvből 6, periodikákból 12-18 példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik 

Kötészet
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb. 

Kötészeti lemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Középfinom csomagolópapír
nagy papírhulladék tartalmú, egyenlőtlen anyageloszlású, felhős átnézetű, enyvezetlen, egy oldalt sima vagy gépsima felületű, szürkésbarna papír.

Kreatív vagy design papír vagy karton
grafikai célokra szánt papír vagy karton, amely tulajdonságait nemesíti a különleges alapanyag, vagy struktúrált felület illetve színezés. Tartalmazhat vízjelet, többféle rostot, vagy különleges bevonattal rendelkezhet.

Fotózás és videó készítés

Látogasson el az oldalra, dolgoztasson a pénzének és igényének megfelelően!