Grafikai kifejezések L-P

Szakszavak szótára L-P

 

L

Lakkozás
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás.

Layout
angol; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.

Lehúzódás
nyomaton a festék elkenődése 

Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.

Leporelló kirakás
ügyviteli nyomtatványok eloállításánál a késztermék kirakása. A perforált ügyviteli nyomtatványt váltakozva ellentétes irányba hajtják meg, és az így kapott összefüggo nyomtatványok egymás fölött ívoszlopot képeznek.

Levilágítás
Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése 

LWC
Minimális fatartalmú papírtekercses kiszerelésben rotációs nyomtatáshoz.

LWC
(lightweight coated) kis négyzetmétertömegű mázolt papír.

 

LY

Lyukasztás
a fémgyűrűzés előkészítő művelete.

 

M

Magasnyomtatás
Hagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma. További információ a wikipedia-n található.

Magasnyomtatás
a legrégebbi nyomtatási eljárás. Jellemzői a gyűrűszerű, a betűk és a pontokból álló képek egyes pontjai kerületén levő festékkitüremlés, valamint a nyomat hátoldalán jelentkező átnyomódás.

Mágnescsík
korlátozott tárolókapacitású és hamisítás elleni biztonságot nyújtó, a mágneses jelrögzítés elvén működő adattároló. A kártyatest gyártása során kerül fel a kártya hátoldalára.

Makulatúra, selejt
nem megfelelő minőségű nyomat, amely a példányszámba nem számítható be.

Megjelenés gyakorisága
Kérjük adja meg, hogy az Ön által megrendelt termék milyen gyakran jelenik meg: pl. egyszeri megjelenésű, esetleg időszakos kiadvány (periodika). 

Melléklet elhelyezése
A kötött könyveknél a belív után vagy az ívek közé elhelyezett 4-8 vagy magasabb oldalszámú, általában a belív papírjánál jobb minőségű papírra készülő ívegységek 

Merített papír
csak különleges célokra gyártott ritkán alkalmazott papír. Nyersanyaga rendszerint parázsra és viszonylag hosszúra őrölt, legjobb minőségű rongycellulóz. Anyagában vagy felületén enyvezik. Valódi vízjellel, ritkábban bordázva állítják elő. Érdekessége: nincs száliránya.

Mélynyomtatás
A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra. További információ a wikipedia-n található.

Mikroírás
rejtett – különleges – eleme a grafikának. Szabadon választható szövegtartalmú felirat oly mértékben lekicsinyítve, hogy az nagyító nélkül csak vonalnak tűnik, így jól szolgálja a színes másolón történő hamisítás felismerését.

Montírozásv
Oldalfilmeknek – a nyomólemez méretével egyező – hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően 

Munka megnevezése
Az Ön által adott megnevezésre tud később hivatkozni.

Mutáció
részleges szövegcsere

Műnyomó papír
Krétázott, simított papír – főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.

Műnyomó- mázolt papír
mindkét oldalon mázolt papír. Az egyik legigényesebb nyomópapírfajta. Több szín nyomású, finom raszterű célokra használják, pl.:reprodukciós nyomtatáshoz. A műnyomóra felvitt pigmentréteg általában 1/3-a a papír tömegének. Az alappapírtól megkívánják a felületi egyenletességét, jól vegye fel a mázréteg, ne porozzon és felülete ne tépődjön fel. A mázréteg pigmentből, kötőanyagokból, műanyag-diszperziókból áll.

Műszaki példány
a megrendelő (pl. könyv- vagy lapkiadó) számára a megrendelésben, ill. szállítási utasításban megállapított példányszámú kész kiadvány, amelynek jóváhagyását követően a kivitelező (nyomda) a további kész kiadványokat a jelzett címekre szállítja.

MWC
(medium weight coated) közepes négyzetmétertömegű mázolt papír.

 

N

Nátron csomagolópapír
sárgásbarna, nagy szilárdságú, szívós, rugalmas, ropogós fogású papír.  Elsősorban több rétegű, nagy teherbírású papírzsákok és –zacskók gyártásához használatos.

Negatív film
Negatív nyomtatási eljáráshoz szükséges film. 

Négyszínnyomás (CMYK)
A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

Négyszínnyomtatás
többszínű (színes) nyomat készítéséhez rendelkezésére álló négy alapszínnel (cián, bíbor, sárga, fekete) való nyomtatás. A festékszínes részarányától függően, valamennyi árnyalat és színárnyalat elérhető.

Négyzetmétersúly
1 m2 felületű papírlap grammokban kifejezett súlya.

 

NY

Nyers méret
A nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges (vágott) méretét. 

Nyomdai alapszínek
A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK

Nyomdai ív
alapegység a könyvek terjedelmének megállapítására.
Egy nyomdai ív = 16 oldal, amelyből a formátumoknak megfelelően különböző szorzószámokkal az A/ 5 ív terjedelem kiszámítható (a nyomdai ív fogalma független attól, hogy pl. egy könyvet 32 oldalanként nyomtatnak).

Nyomóforma
a nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.

Nyomtatás
Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás.

 

O

Ofszet nyomtatás
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén. További információ a wikipedia-n található.

Ofszet papír
Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására 

Ofszet papír
enyhén simított, natúr és felületkezelt kivitelben 80-140g/m2 tömegmeghatározók között, íves és tekercs kiszerelésben gyártott elsődlegesen ofszet nyomtatási technológiában felhasznált papírok általános elnevezése. Ofszet nyomtatásnál a festék egy nyomóformáról először egy gumilepedőre, majd onnan a nyomathordozóra kerül. Követelmény a mérettartósság és az illeszthetőség.

Oltárhajtás
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív 

Opacitás
a papírok fény át nem eresztő tulajdonsága. Különösen a nyomópapíroknál fontos ez a követelmény, mivel a kétoldalt nyomtatott papírok opacitása döntően meghatározza a jó olvashatóságot.

Oromszegő 
Keménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag.

 

Ö

Összehordás
könyvek vagy egyéb feldolgozás-technikai termékek alkotórészeinek ívek lapok sorrendbe gyűjtése.

 

P

Pagina
Oldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el. 

Paletta
Más néven: raklap. 

Palettamagasság
Kérjük adja meg a paletta magasságát, mert különböző raktárak a helyiség méretei miatt különböző magasságú palettákat tudnak fogadni. 

Pántolás
A nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában műanyag pánttal való összefogása. 

Papírfajta
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb. 

Papírmerítés
a papírgyártás hagyományos kézi módja. Merítéskor a papírt alkotó alap és segédanyagokat vízzel elkeverik, pépes masszát képezve. Ebbe a masszába aztán egy adott méretű és lyuksűrűségű szitát merítenek, amelyen a rostszálak fennmaradnak. Többszöri merítéssel növelni lehet a papír vastagságát. A szitán fennmaradó rostanyagot préselik, majd szárítják. Az így készült papír szélei recézettek, felülete érdesebb. Jó íróképességű, nyomtatható. Exkluzív névjegyek, oklevelek készítésére használják.

Papírméret
A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában 

Papírnév 
Az egyes papírok – gyártók által adott – fantázianeve.

Papírok
Újságnyomó papír szilárdsága kicsi, feltétel, hogy nyomógépen ne szakadjon el. Általában 70-80 % facsiszolatot tartalmazza, enyvezetlen, simítását csak a papírgyártógép hengereitol kapja. Tekercsekben hozzák forgalomba. Súlya 40-55 g/m2
Folyóiratnyomó papír leginkább képes folyóiratok nyomtatására használják. Lehet nagy fatartalmú vagy tiszta cellulóz tartalmú is. 50-100 g/m2 tömegű felülete erősen simított.
Famentes papír kémiai úton felbontott alapanyagból készül. Gyártásához az így feltárt cellulózt alkalmazzák. Kémiai fehérítéssel és külön simítással akár színes illusztrációk nyomására is alkalmas papíranyag.
Regénynyomó papír fatartalmú, laza szerkezetű, sok töltőanyagot tartalmazó papír, 60-100 g/m2 tömegű
Ofszetnyomó papír famentes és fatartalmú változatai 65-120 g/m2 súlyban kerülnek forgalomba. Felületük gépsima vagy gyengén simított.
Kromo- és műnyomópapír a sűrűrácsos többszínnyomáshoz tökéletesen sima, fehér papírfelületre van szükség. A műnyomópapírnak mindkét oldala simított fényes vagy matt felületű. A Kromopapírnak csak az egyik oldalára nyomtatnak, ezért egyoldalasan mázolják finom krétaanyaggal. A kész papír 75-180 g/m2 súlyú.
Biblianyomópapír részben rongyanyagból gyártják 60 g/m2 súlyban. 25-30 % töltőanyagot tartalmaz, hogy ne legyen áttetsző.
Kartonok a 180 g/m2 -nél nehezebb papírokat kartonnak nevezzük. Többnyire ugyanolyan tulajdonságúak, mint a vékonyabb papírok, csupán grammsúlyuk nagyobb. Ennek megfelelően a nyomdatechnikában, mint ofszet-, műnyomó, fedél stb. kartonok kerülnek felhasználásra.
Lemezek elsősorban könyvkötés és dobozgyártás anyaga. Több rétegű, 70 x 100 cm ívek 25 kg-os egységsúlyú csomagokban árulják. Az egy csomagban található ívek száma a grammsúly megnevezését helyettesíti.

Papír szabványméretek:
A papírméreteknél három, egymással összehangolt DIN-formasort különböztetünk meg
(mindegyik méret milliméterben értendő):

 

Formaosztály

A

B

C

0

841x1189

1000x1400

917x1297

1

594 x 841

700 x 1000

648 x 917

2

420 x 594

500 x 700

458 x 648

3

297 x 420

350 x 500

324 x 458

4

210 x 297

250 x 350

229 x 324

5

148 x 210

175 x 250

162 x 229

6

105 x 148

125 x 175

114 x 162

7

74 x 105

88 x 125

81 x 114

 

Paralel hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló). 

Páratlan oldal
Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal 

Párnázás
Kötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsősorban agendák) tábláinál használatos 

Páros oldal
Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal 

Passzer
A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.

Passzerhiba
Nyomaton észlelhető hiba, mikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást 

Pausz
Csak szöveget tartalmazó kiadványok esetében alkalmas másolóeredeti a nyomólemez készítéshez. 

Pausz
tussal kihúzott rajzok másolására, valamint fénymásolás útján sokszorosított műszaki rajzok készítéséhez használatos papírfajta. Merev, törékeny, ropogós fogású, üvegszerű, könnyen behasadó, erősen kiőrölt papír. Áttetsző, jó íróképességű és jól radírozható, átnézete tiszta, egyenletes. Újabban meghívók, egyedi megjelenésű prospektusok készítéséhez is használják.

PDF formátum
Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg egy anyag.

Példányszám
A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma. 

Perforálás
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.

Pergamenpótló
a valódi pergamenre emlékeztető, erősen kiőrölt cellulózpapír. A szalmacellulóz zsírálló tulajdonságait javítja. A cél, kemény és nagy áttetszőségű, ropogós fogású, jól enyvezett papír előállítása. Általában 40 g/m2 tömegben gyártják.

Pozitív film
Pozitív nyomtatási eljárásnál lemezmásoláshoz szükséges nyomdai film 

Precíziós beragasztás
A kiadvány egy meghatározott, pontosan kijelölt helyére történő beragasztás.

Prégelés
A papírt a felületén mintát hordozó hengerek közé engedik, mely a papír egy vagy mindkét oldalát a mintának megfelelően domborítja. Egyes írólapokat, különleges mázolt papírokat, kartonokat, díszcsomagoló papírokat a kiszerelés során prégelnek, de a prégelés sok esetben a feldolgozás részművelete. A hengerek anyagától függően a vékony papírtól a lemezig mindenféle papírt lehet prégelni.

Fotózás és videó készítés

Látogasson el az oldalra, dolgoztasson a pénzének és igényének megfelelően!