Ceruza

A ceruza írásra vagy rajzolásra használatos eszköz, általában egy fahengerbe foglalt vékony grafitrúdból áll, ami kötőanyagként agyagot is tartalmazhat. A grafitot helyettesítheti szén vagy egyéb festékanyag, a faborítást pedig papír vagy műanyag. A hengeres tokot sokszögletű hasábbal helyettesítve a ceruza nehezebben gurul le a lejtős asztalról, iskolapadról. Az ácsok vastag, lapos ceruzát használnak, vastagabb s így lassabban kopó béllel. A ceruzákat a töltőtollaktól és a golyóstollaktól az különbözteti meg, hogy ezekben a festékanyag folyékony halmazállapotú, míg a ceruzabél szilárd.

A szó eredete

A latin cerussa szó ólomfehér-et jelent, s így nevezték a ceruza ősét, az ólomvesszőt. Később az ólom helyett írásra-rajzolásra ónvesszőt - magyarul író-ónt (írón) - használtak, amelyet szükségszerűen fatokba foglaltak, lévén az ónrúd önmagában lágy, könnyen hajló. Ez az elterjedt megoldás vezetett a grafitceruza kifejlesztéséhez.

Német neve Bleistift, szabad fordításban ólomszög - innen a magyar nyelvterületen elterjedt plajbász megnevezés.

A ceruza története

1564 ben fedezte fel egy ismeretlen személy az angliai Scatwaite völgyében a ceruza lételemét, a szén egy származékát, a grafitot. Gyártását először 1761-ben kezdte meg a Faber Castell alapítója, Kaspar Faber Stein városban. 1790-ben Nicolas Conté francia kutató fejlesztette ki és szabadalmaztatta a ceruzagyártás folyamatát. Vele egy időben, Bécsben Joseph Hardtmuth építőmester kezdte meg a különböző keménységi fokozatú ceruzák gyártását.

Az 1940-es években találta fel Tokuji Hayakawa a nikkelborítással rendelkező töltőceruzát. Hamar népszerűségre tett szert, mert kényelmesen használható, tartós darab volt. 1942-ben alapította meg gyárát az Electric Industry Co.-t, amely Sharp Corporation néven vált ismertté 1970-ben.[1] 1874-ben terjedt el a tintaceruza vagy más néven másolóceruza, a színes ceruza őse, amely legfontosabb alkotórésze a metilibolya festék. A színes ceruza a 20. század elején kezdett elterjedni. Alapanyaga a festék és kötőanyag. Adalékanyagai a gumi, az agyag, gyanta és wax.

Fotózás és videó készítés

Látogasson el az oldalra, dolgoztasson a pénzének és igényének megfelelően!