Grafikai kifejezések R-Zs

Szakszavak szótára R-Zs

R

Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.

Ragasztott melléklet
A kötött könyveknél meghatározott helyre (ívek vagy lapok közé) ragasztott egy lapos vagy egy ívegységnyi melléklet. 

Raklappántolás
A raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal. 

Raszter
Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. 

Regénynyomópapír
famentes és félfamentes behordásban gyártják. Gépsima felületű, lágy, rugalmas fogású, átnézete egyenletesen felhős. Nem írható.

RGB-színek
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak 

Riccelés
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

Rizsma
az íves papírból, különböző ívszámú egységeket, rizsmákat, bálákat alakítanak ki a papírgyárak kiszerelő-részlegeiben. Az egy rizsmán belüli mennyiségek ívszámban, vagy a rizsma tömegével írják elő.

 

S

Saját borító
A belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerincragasztott periodikák, füzetek esetén használatos. 

Sapkázás
Keménytáblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír 

SC papír
Fatartalmú mázolt papír, döntően magazinok nyomtatásához, ehhez illeszkedő (alacsony) grammatúrával. 

Selyempapír
a csomagolóanyagok között a legvékonyabb, ill. a legkisebb g/m2-súlyú papír. Többnyire 100 %szulfitcellulózból többféle színben előállított, ritkábban még rongycellulózzal is erősített, nem anyagában, hanem fürdetve, utólag színezik.

Síknyomtatás
olyan nyomtatási eljárás, amikor a nyomó- és nemnyomó elemek közel egy síkban vannak. Nyomtatás közben a nyomóelemek víztaszítóak és zsírfogók (vagyis festékfogók), a nemnyomóelemek vízfogók (ill. festéktaszítók).

Speciális méret
Bármely, a szabványtól különböző méret 

Spirálkötés/spirálozás
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően). 

Stancolás
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.
Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy fölösleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási terület: palackcímke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok boríték, függőcímkék.

Stancolás
papírfeldolgozásban a kartondobozok, címkék stb kivágása megfelelő vágóformával. Stancolásnál a papírt egy nagyon vastag, szívós, kemény felületű lapra helyezik, majd felülről a kivágásnak megfelelő ívű,  ún. stanckést nyomnak rá. Így az eredeti papírformához képest csonkolt alakú papírt kapunk. A csonkolás lehet külső ívű, vagy kieső. Meghívók, prospektusok figyelemfelhívó díszítéseként használják.

 

SZ

Szalagozás
Többkötetes kiadványok összetartozó köteteit rendszerint szalaggal fogják össze 

Szálfelsütés
Keménytáblás könyveknél minden esetben, puhatáblánál igényesebb kiadványoknál alkalmazott kötészeti könyvtest-képzési eljárás. 

Szálirány
A nyomdai munkák során figyelembe kell venni a szál- vagy rostirányt, a papír tulajdonságát ugyanis ez is befolyásolja. Lehet hossz és keresztszálirány. 

Szalmiák
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta; más néven: kékkópia. 

Szemleív
A könyv kinyomtatott íveinek kötése előtti ellenőrzését szolgáló, már nyomtatással készülő nyomat. 

Szennycímoldal
(1) A könyv legelső oldala, mely csak a könyv címét és a szerző nevét tartalmazza.
(2) A kiadványt részekre, illetve fejezetekre tagoló oldalak 

Színminta-katalógus
A nyomdai festékek, könyvvásznak ill. papírok színmintáit tartalmazza. 

Színrebontott film
A nyomóforma készítéséhez a 4 nyomdai alapszínre bontott filmek szükségesek. Ezek felhasználásával készíthetők el a nyomólemezek.

Szitanyomás
Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra 

Szürkelemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Szürkelemez
dobozgyártásra és könyvkötészeti célokra használják, zömmel papírhulladék-behordással készítik. A gépi szürkelemez 450-900 g/m2 tömegű. Felülete sima, nagy szakítószilárdságú. Dobozokat, rekeszeket, naptárhátlapot, könyvfedelet, játékokat és tömítéseket gyártanak. Jól hajlíthatóak, hornyolhatóak.

Szűrőpapír
Folyadékszuszpenziók, vagy emulziók részecskéinek szelektív visszatartására alkalmas, enyvezetlen, minimális hamutartalmú, porózus papír. Általában rongytartalmú. Anyagösszetétele, őrlésfoka, szerkezete, vastagsága, négyzetmétertömege, felülete, légáteresztő képessége, szívóképessége stb. a rendeltetési cél függvénye.

 

T

Tábla
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Táblaborító
Keménytáblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr, stb.

Táblanyomás
a könyvtábla borított felületeire díszítés, szöveg és jelek felvitele, meleg- vagy hidegpréseléssel.

Tekercs / rotációs nyomás
A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra 

Terjedelem
A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége 

Térképlap mérete
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, annak méretét is kérjük megadni. 

Térképnyomó papír
az ofszetpapír egyik kiváló minőségű fajtája. Elsőrangúan nyomtatható, kiváló illesztőképességű és mérettartó, így a nedvesnyomó-eljárás során a térképek különböző színeinek határai a kész nyomaton ékesen elválnak. Fontos követelmény a nagy hajtogatási szilárdság, időállóság, nedvesszilárdság.

TIFF

A TIFF [Tag (elterjedtebben, de kevésbé helyesen: Tagged) Image File Format] az egyik legelterjedtebb képek tárolására alkalmas fájlformátum. Kiterjesztésként a .tif használt. (Vigyázat, mert megtévesztő: a rövidítés TIFF, míg a kiterjesztés csak .tif. Előfordulnak olyan szoftvertermékek is, amelyek a .tiff kiterjesztést használják, főleg az Apple Computer által gyártott számítógépeken, de nem gyakoriak).

Tördelt levonat
A tördelési, szerkesztési előírások és a helyesírás ellenőrzése céljára készített korrektúra.

Transzparencia
a papírok fényáteresztő tulajdonsága, amely a papírt alkotó rostok és töltőanyagok fényabszorpciós és fénydiffúziós együtthatóitól, valamint a papír négyzetmétertömegétől függ.

Triplex karton
háromrétegű karton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. 250-900 g/m2 tömegű, különböző fedőrétegekkel, különböző színekben gyártják.

 

U

Utcaregiszter
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, ahhoz tartozhat utcanévjegyzék, más néven utcaregiszter.

UV lakk
ultraibolya fény hatására száradó lakk, mellyel a papír felületét vonják be. Kiemelő hatású, csillogása, fénytörése, tapintása eltér a hordozó papírétól.

Újságnyomó tekercspapír
rostanyag összetétele a nyomópapírok közül a legtöbb facsiszolatot tartalmazza. Nagymértékű lignintartalma miatt fény hatására oxidálódik, megsárgul. Töltőanyag-tartalma a felhasználás célja szerint változó

 

V

Vágójel
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét 

Vágott méret
A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése. 

Vasalt sarok
Különleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák

Vastagság
mikrométerrel mérhető. A papírív több különböző helyén végzett méréssel meghatározható a papír vastagsága.

Vízjel
az egyik legrégebbi – a nyomathordozó papírban alkalmazott – védelem, amelyet egyéb szabad szemmel is látható és/vagy csak ultraviola megvilágításban észlelhető különböző színű, a papírban véletlenszerűen eloszló pelyhezőkkel egészítenek ki. A korábban használatos egyszerű vízjelek fizikai és kémiai eljárással ma már eredményesen imitálhatóak. Az egyedi gyártású, csak cégünk számára kialakított nyomóformáról készülő, pozitív és negatív elemeket, valamint többfokozatú árnyalatot tartalmazó vízjel a ma ismert eljárásokkal nem hamisítható. 

Vízjel
az egyik legpatinánsabb módszer papírok jelölésére, azonosítására, a hamisítás megelőzésére. A vízjel csaknem a papírgyártással egyidős.

Védőborító / envelop
A kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán 

Verziószám
A nyomdai anyagokat tartalmazó fájlok írásakor használt szoftver verziószáma 

Volumenizált papír
Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál. 

Volumenizált papír
pehelysúlyú nyomópapír. Fajlagos térfogata nagy, szerkezete laza, a papír megkívánt vastagsága miatt általában simítatlan. Töltőanyagot nem tartalmaz, nedvszívó, puha papír melyet 60-120 g/m2 tömeghatárok között gyártanak.

Vonalkód
Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák, stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.

 

ZS

Zsírhatlan papírok
zsíros jellegű élelmiszerek átszívódását gátolják meg. A papír zsírállósága kémiai kezeléssel (pl. pergamen), és a rostok különleges őrlésével (pl. pergamin) alakítható ki.

Zsugorfóliázás
A nyomdai késztermék egységkötegeinek fóliába való csomagolása.

Fotózás és videó készítés

Látogasson el az oldalra, dolgoztasson a pénzének és igényének megfelelően!